Tampere RC ja Helsinki RC juhlivat vuoden 2021 Suomen mestaruutta

Kuvan kaikki oikeudet: Juha Lahti @urheilukuvailu

27 September 2021

SM-finaalit 2021 järjestettiin viime viikonloppuna Tampereen Raholassa. Yleisöä oli katsomot täynnä ja Aamulehden lähettämää livestriimiä seurasi useita kotisohviltaan. Otteluita pelattiin lauantaina kolme. Tunnelma oli kohdallaan ja tiukat ottelut saivat kaikki kiitosta korkeasta intensiteetistään.

Nousukarsinta: Pori Rugby (1.divarin voittaja) vs Kuopio Rugby Club (SM-sarjan viimeinen)

12-29 (puoliajalla 0-24)

Porilla oli takanaan pitkä voittoputki miesten 1. divarissa, jossa yksikään joukkue ei onnistunut kunnolla haastamaan Porin väkivahvaa ja aggressiivista pelityyliä. Kuopion miehet sen sijaan olivat osoittaneet lupausta kaudellaan, mutta hävinnyt tärkeissä peleissä ja päätynyt tiukan sarjan pohjimmaiseksi. Heillä oli Turun joukkueen lisäksi ollut mahdollisuus nousta SM-sarjan semifinaaliin viimeisessä ottelussaan sekä riski päätyä sarjan pohjimmaiseksi. Porin joukkue oli lähtenyt juhlavuotenaan tosissaan haastamaan Kuopiota paikasta miesten SM-sarjassa, ja Kuopio taas ei ollut valmis jättämään SM-sarjaa taakseen.

Ottelu alkoi melkoisen yksisuuntaisesti, kun Kuopio piti pallon vahvasti Porin alueella ja määräsi selvästi ottelun tahtia koko kentän laajalla hyökkäystyylillään. Porin kaksi keltaista korttia ensimmäisellä puoliajalla eivät helpottaneet tehtävää, ja ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli 0-24 Kuopion eduksi. Toisessa erässä Pori alkoi saada ottelusta otetta ja saikin kavennettua tilannetta kahdella trylla. Ottelun lopuksi Kuopion Matti Keränen viimeisteli sotkuisen sivurajaheitto tilanteen omalla läpijuoksullaan ja tryllä iski naulan arkkuun. Lopulta peli päättyi 12-29 ja Kuopio sai pitää SM-sarjan paikkansa ansaitusti.

Miesten SM-finaali: Warriors Rugby Club vs Helsinki Rugby Club

12-15 (puoliajalla 12-7)

WRC saapui Tampereelle viiden ottelun voittoputki takanaan äärimmäisen tasaisessa sarjassa. Tiukassa aikataulussa pelattu yksinkertainen runkosarja oli monille haastava, mutta WRC oli onnistunut tasaisella suorituksillaan viemään täydet pisteet kaudesta. HRC:lle runkosarja oli erilainen: ensimmäisestä ottelusta jäi käteen luovutusvoitto ja kova nälkä kentille. Seuraavissa otteluissa HRC:n nopea pelityyli oli myrkkyä lähes kaikille. Pisteitä tuli kuin sieniä sateella; mutta ei WRC:tä vastaan. Runkosarjassa HRC oli kärsinyt loukkaantumisia ja syvyys ei enää ihan riittänytkään tasaiseen suorittamiseen ja WRC vei kauden paikallisderbyn voiton isännän ottein. Kauden lähestyessä loppua HRC alkoi selvästi nostamaan taas päätään ja semifinaalin voiton jälkeen lava oli taas valmis finaalia varten. Tämä klassikoksikin muodostumaan alkanut taistelupari pelasi viimeksi Raholassa 2015 myös SM-sarjan finaalissa, jossa varsinaisen peliajan jo päätyttyä WRC onnistui viemään voiton pitkän tiukan käden väännön jälkeen.

Ottelu alkoi tasaisesti WRC:n hallitsemalla ensimmäistä erää sekä alueellisesti että hallinnallisesti. WRC sai ensimmäiset pisteet pitkähkön väännön jälkeen vahvalla etupelaajien ryminällä. Melko nopeasti tämän jälkeen HRC pääsee kuitenkin tasoittamaan tilanteen nopealla vastahyökkäyksellä, kun HRC:n Antti Haapanen pääsee laidassa puolibreikistä potkaisemaan pallon takakenttään sekä jahtaamaan tämän vielä itse kiinni. Toinen erä päättyi kuitenkin WRC:n päivän toiseen maaliin aivan toisessa laidassa, kun WRC:n laitahyökkääjä Micky Kyei onnistuu nopeasta levityksestä viimeistelemään HRC:n puolustuksen läpi. Toisessa erässä HRC oli laittanut toisen vaihteen päälle ja vuorostaan pääsi hallitsemaan puoliskoa. Pitkän taistelun jälkeen HRC tasoittaa ottelun laidassa, mutta ei onnistu konvertoimaan maalia. Lyhyen ajan kuluttua HRC on uudelleen WRC:n maaliviivan edessä ja HRC pakottaa nopealla rynnimisellään WRC:n rikkomaan aivan tolppien edessä. Rangaistuspotkumaali vei HRC:n johtoon ensimmäistä kertaa ottelussa ja peliaikaa oli enää n. 5 minuuttia jäljellä. WRC pääsi vielä kerran HRC:n päätyyn haastamaan paikallisvastustajansa rivejä, ja sai rangaistuspotkun vielä läheltä vastustajan päätyä. Mahdollisuus oli kenties tasoittaa lukemat, mutta päätös oli ratkaista ottelu ja yrittää juoksumaalia rangaistusmaalin sijaan. Tästä rangaistuspotkusta ei pisteitä irronnut, kun etupelaajat tiputtivat pallon parin juoksun jälkeen. HRC pääsi purkamaan painetta ja lopulta ottelu päättyi HRC:n hyväksi 12-15.

Naisten SM-finaali: Tampere Rugby Club vs Helsinki Rugby Club

18-7 (puoliajalla 5-7)

Tampereen naisten joukkue oli alkukaudella voittanut kaikki ottelunsa ja näin lunastanut itselleen paikan suoraan finaaliin. Runkosarjan tiukin ottelu oli varmastikin samalla kentällä samaa joukkuetta vastaan. HRC:n nopea pelityyli oli tuottanut heille tulosta oikeastaan kaikissa muissa otteluissa runkosarjassa paitsi juuri TRC:n punaista tiilimuuria vastaan. Runkosarjaottelussa TRC voitti lopulta vain 5 pisteen verran (10-5). Kaudella Tampere oli kärsinyt loukkaantumisista erityisesti takapelaajissa, mikä kavensi joukkueiden välistä eroa entisestään.

Ottelun ensimmäinen puoliaika vietettiin pääasiassa vuorotellen pitkiä hyökkäysvuoroja katsellessa noin puolessa välissä kenttää. Molempien joukkueiden vahvat juoksijat, tasainen puolustuslinja sekä pyrkimys hyökätä laitaan oli ihailtavaa katsottavaa, vaikka pisteitä ja läpijuoksuja ei nähty. Erän keskivaiheilla TRC pääsi kuitenkin lopulta rokottamaan HRC:tä toistuvista rangaistuksista ja teki ensimmäisen tryn kentän vasempaan reunaan maulista jatkuneesta etupelaajien pelistä. Pallo piti pakottaa linjasta läpi. Seuraavassa hyökkäystilanteessa TRC yrittää purkupotkua omasta päädystään, mutta se päätyy laitajuoksijan kautta kauden runkosarjan parhaan pistenikkarin Oona Tolppasen käteen. Oona ei epäile vaan lähtee etsimään aukkoa linjasta ja lopulta sen löytää ja juoksee siksakkia suoraan tolppien väliin. Loppuerä jatkuu molempien joukkueiden pyrkiessä iskemään, mutta metrejä ei kumpikaan joukkue saa.

Toinen erä alkoi TRCn suoraviivaisella hyökkäyksellä, ja heti ensimmäisessä tilaisuudessa, kun HRC päätyy rikkomaan, TRC rokottaa rangiastusmaalipotkun myötä. TRC otti takaisin johtoasemansa (7-8), ja peli on edelleen hiuksenkarvan varassa. Toisen erän alussa TRC hallitsi sekä alueellisesti että pelivälineen hallinnassa, ja pian TRC:n vaasalaisvahvistus Ida Herrgård läpäisee linjan ja iskee lukemat 7-13 taululle. Hetken kuluttua TRC pääsee uudelleen HRC:n maalilinjan tuntumaan, josta TRC:n kapteeni Hanna Visuri vie lopulta johtoaseman pidemmälle vahvalla ”pick & go” trylla. Loppuottelu jatkuu alkuerän tavalla molempien joukkueiden pyrkiessä rikkoa linjaa epätoivoisesti, mutta tällä kertaa TRC ottaa tilanteet haltuun rauhallisesti ja estää HRC:tä etenemästä 22-metrin viivaa pidemmälle. Kovan puolustustyön jälkeen TRC:n naisten joukkue voittaa lopulta Suomen mestaruuden, ja kultajuhla alkaa samalla hetkellä kotiyleisön hurratessa.